• Site Plan
  • Concept Diagram
  • Programme Diagram
  • Plan
  • Section AA
  • Section BB
  • Section CC: Gallery Detail

Wasit Visitor Centre

Sharjah, UAE
2015

Wasit Natural Reserve was originally a waste-water and rubbish dump. The rehabilitation process of the damaged eco-system started in 2005, 40,000m2 of rubbish removed, 35,000 trees been re-planted, healing the land from toxic chemicals and conservation of the
Unique salt flats and coastal sand dunes.

After years of efforts to bring the non-migratory birds back to the site, WNR is now home to 350 species of birds, a landing zone for 33,000 migrate birds, and a breathing lung to Sharjah city.

A wetland visitor center is established on site to continue protecting the natural environment, educate people on the richness of the wetland ecosystem and provides information about the birds that frequent the area and other wetlands areas of the emirate. The facility
became heaven for bird watchers and researchers.

The architecture of the center blends with its’ surroundings and uses the existing topography to minimize the visual impact on the natural scene. When visitors arrive, a pathway leads them underground into a linear Gallery. A fully transparent wall allows the visitors to
experience the birds’ natural environment and become part of it.

Design Team 

Ahmed Al-Ali, Farid Esmaeil, Mirco Urban, Pariya Manafi, Dana Sheikh, Abdullah Bashir, Waleed Al Mezaini, Christian Geronimo, Brian Abarintos, Eyad Zarafeh, Haider Al Kalamchi

Client 
EPAA: Environmental and Protected Area Authority
Program‎ 
Visiting Centre
Built up Area‎ 
2534 sqm
Scope‎ 
Architecture / MasterPlan Environmental Consultancy
Status‎ 
Built