• Site Location
  • Design Evolution
  • Ground Floor Plan
  • Programme Analysis
  • Detailed Programme Analysis
  • Access: Permeability and Flexible Use of Space
  • Exterior View
  • Interior View
  • Interior View

Welcome Pavilion

Dubai, UAE
2016

The site is situated in Shindagha, which comprises of a group of historic houses and is the area where the Al Maktoum ruling royal family of Dubai originally lived. As part of Dubai’s Historic District, along with Deira and Bur Dubai, it is currently undergoing major conservation and renovation work to turn the district into a prominent cultural destination by 2020. The vision for the District covers 155 hectares and will feature more than 60 projects, including the reconstruction of historic buildings, development of 35,000 square meters of museums and development of a wide range of cultural features.

We proposed a ‘welcome pavilion’ that acts as a meeting point and information centre for the expected visitors of Dubai’s Historic District. Situated between traditional mud houses, the pavilion is designed as an open ‘plaza’ with a roof. Teak wood has been chosen for the construction of this roof, as an acknowledgement of the significant role wooden dhows played in the triumph of Old Dubai. The shifting walls provide the flexibility to contain the space or let it flow out into the surrounding context.

Design Team 

Ahmed Al-Ali, Farid Esmaeil, Sebastiano Baldan, Yazeed Obeid, Hala Al Juboori, Reem Helal

Client 
Dubai Municipality
Program‎ 
Cultural
Built up Area‎ 
580 sqm
Scope‎ 
Architecture
Status‎ 
Under Construction